Recept! De enige echte originele spaghetti alla carbonara

Op zoek naar de authentieke spaghetti alla carbonara kom je veel recepten tegen. Met kruiden, vlees en champignons eraan toegevoegd. Of zelfs room! Dit heeft niets te maken met de carbonara. Hierom gingen wij op zoek naar de enige echte originele spaghetti alla carbonara.

De enige echte originele spaghetti alla carbonara

Er zijn ontelbaar veel recepten voor spaghetti alla carbonara te vinden. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk het originele gerecht te benaderen.

Pasta alla carbonara komt oorspronkelijk uit de Romeinse cucina povera of armenkeuken, maar staat inmiddels in heel Italië op de kaart. Letterlijk vertaald betekent de omschrijving van dit pastagerecht ‘spaghetti op de wijze van de kolenbrander’. Kolenbranders of houtskoolhandelaren zouden dit gerecht in hun pauze hebben gegeten. Maar zoals vaak het geval in Italië zijn de meningen over het ontstaan van dit gerecht verdeeld.

Andere bronnen zeggen dat de spaghetti alla carbonara is ontstaan aan het einde van de tweede wereldoorlog. Na de bevrijding van Rome hadden de Romeinse koks toegang tot een overvloed aan spek en eieren en bedachten een stevig gerecht dat meteen gewild was onder de Amerikaanse bevrijders en het Romeinse volk. Of zou de naam alla carbonara verwijzen naar de zwarte peper die als kolengruis boven op het gerecht ligt? Wat de werkelijke oorsprong is van dit gerecht zullen we misschien nooit te weten komen, maar het is een recept dat je zeker eens moet proberen!

De traditionele spaghetti alla carbonara wordt gemaakt met guanciale. Guanciale is een Italiaanse gedroogde ham afkomstig van de kinnebak van het varken. (van het Italiaanse woord Guancia, wang) Het vlees wordt ingewreven met zout en zwarte peper en vervolgens drie weken gedroogd aan de lucht. Je kan guanciale verkrijgen bij de betere delicatessenwinkel. Als alternatief kan je ook Italiaanse pancetta gebruiken.

En dan de kaas. Vergeet de parmezaanse kaas en gebruik pecorino romano. Dit is een harde Italiaanse schapenkaas die in verschillende regio’s wordt gemaakt.

Ingrediënten (voor twee porties):

  • 300 gram gedroogde spaghetti
  • 150 gram guanciale in kleine blokjes (of als alternatief pancetta)
  • 75 gram pecorino kaas
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • versgemalen peper
  • zout

Bereiding:

Breng water in een grote pan aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je hier een flinke snuf zout aan toe en kook hierin de gedroogde spaghetti.

Snij de guanciale (of pancetta) in kleine blokjes en bak deze in een koekenpan uit zodat ze krokant worden. Je kan na het uitbakken het teveel aan vet uit de pan scheppen met een lepe, maar bedenk dat dit vet ook smaak geeft aan het gerecht!

Doe twee eieren en alleen de dooier van het derde ei in een kom. Rasp 2/3 van de pecorino, voeg deze toe aan het ei en meng goed tot er een gladde saus ontstaan. Zout toevoegen is niet nodig, omdat de guanciale en pecorino al vrij zout van smaak zijn.

Wanneer de pasta al dente is giet je deze af. Vergeet niet een pollepel water apart te houden. Voeg daarna het uitgebakken spek toe aan de pasta en meng deze goed met de spaghetti.

Giet vervolgens het mengsel van ei en kaas mengsel bij de spaghetti en meng alles goed door. De kaas zal smelten en het ei zal binden door de warmte van de pasta. Let op: zorg dat de pan niet meer op het vuur staat, anders stolt het ei en eindig je met roerei! Is de saus te dik voeg er dan nog wat kookwater van de pasta bij.

Serveer met de rest van de geraspte pecorino en bestrooi met versgemalen peper. Prego! De originele spaghetti alla carbonara.


Related Posts

De Zilveren Lepel: het Italiaanse kookboek dat je moet hebben!

De Zilveren Lepel: het Italiaanse kookboek dat je moet hebben!

De Zilveren Lepel mag bij echte Italië-liefhebbers niet in de keuken ontbreken. Het boek wordt in Italië zelf al meer dan 60 jaar verkocht en is de Italiaanse kookbijbel. De nieuwe Nederlandstalige editie van De Zilveren Lepel is bijna 1.500 pagina’s dik en telt meer dan […]

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, de winnares van Heel Holland Bakt. Zij maakte een kookboek vol Italiaanse taarten, koekjes en brood. Heerlijke recepten die er ontzettend mooi uitzien en ook nog eens eenvoudig te maken zijn. Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari Sarena Solari […]Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge